Een ruige look, een zacht kern: de rebel van de familieDe Baskische cheesecake

Deze zomer trokken we door Europa op zoek naar nieuwe zoete ontdekkingen. Tijdens die culinaire roadtrip maakten we kennis met de neef van onze iconische cheesecake: de Baskische cheesecake.

Een nog romigere variant, met een smeuïge binnenkant en een licht gebrande korst. Ontmoet de durfal van de Cheesecake-familie.

Cheesecake basque cuillère

Een durfal met een zacht hart

Een koekjesbodem? Helemaal niet nodig: de Baskische cheesecake staat sterk op zichzelf. Het karakter zit in het uitgesproken contrast tussen een gebrande, goudbruine, bijna gekarameliseerde buitenkant en een fluweelzachte binnenkant.

 

In de mond onthult deze de lichte zurigheid van verse kaas, maar zonder de citrustoets van zijn speculoosbroer. De gladde textuur en subtiele vanillegeur doen denken aan de zachtheid van een flan.

 

Laat je niet misleiden door zijn stoere uiterlijk: de Baskische cheesecake is verfijnd en elegant.

Ik bestel
Cheesecake basque découpé

Het verhaal achter de Baskische cheesecake

Alles begon in de jaren ’90, in de keuken van restaurant La Viña in San Sebastián, in het hart van Spaans Baskenland. Chef Santiago Rivera zocht een eenvoudig dessert, zonder deegbodem, dat de smaak van kaas volledig tot zijn recht liet komen. Zo werd de Baskische cheesecake geboren, een taart met een unieke charme.

 

Door de jaren heen groeide deze taart uit tot een begrip, mét een paar bijnamen, “San Sebastián Cheesecake”, “Basque Burnt Cheesecake”… De bekendheid dankt deze creatie vooral aan foodies en chefs die betoverd werden door de robuuste look en romige textuur, en de Baskische cheesecake op sociale media tot een echte ster maakten.

 

En vandaag, na die mooie reis, komt deze creatie bij ons aan, klaar om zich bij iconische neven in onze ateliers te voegen.

Gamme cheesecakes

De grote cheesecakefamilie

Zoals in elke familie heeft ook hier iedereen zijn eigen karakter. Elke cheesecake verdedigt trots zijn persoonlijkheid, maar samen zorgen ze voor een heerlijk samenspel op tafel.

 

De oudste is onze iconische kaastaart met speculoos. Onmiskenbaar dankzij zijn typisch Belgische crunch, geliefd om zijn luchtige, mousseachtige textuur met een frisse citroentoets. Een authentiek recept dat een klassieker in ons assortiment is geworden.

 

De jongste dochter is de frambozencheesecake. Speelser van aard, zij brengt pit en frisheid met haar fruitige, lichtzure gelei die de klassieker nieuw leven inblaast.

 

En dan is er de nieuwste aanwinst: de Baskische neef. Een echte durfal met een zacht hart, die de familie vernieuwt met zijn romigheid, gulheid en originaliteit.